Overige medicatie bij kinderen

Antipsychotica

Antipsychotica worden bij kinderen voorgeschreven bij psychose maar ook bij autisme, agressie en gedragsstoornissen om het heftige acting out gedrag te normaliseren. De dosis is over het algemeen veel lager dan bij volwassenen gebruikelijk is. Bij het stoppen van antipsychotica moet langzaam afgebouwd worden om bewegingsstoornissen te voorkomen. Mogelijk zijn kinderen wat meer gevoelig voor epileptische aanvallen door bepaalde antipsychotica.

Stemmingsstabilisatoren

Deze worden voorgeschreven aan kinderen en jeugdigen met een bipolaire stoornis. Valproïnezuur lijkt bij kinderen wat gunstiger af te steken bij de andere stabilisatoren. Lithium lijkt bij bipolaire II stoornis (waarbij je naast depressie niet echt manisch wordt maar wel prikkelbaar, hypomaan) niet goed te werken bij kinderen. Bovendien kan door lithium acne enorm verergeren. Net als bij volwassenen wordt de dosering aangepast aan de hand van de bloedspiegel. Kinderen hebben van lithium vaak een relatief hoge dosis nodig omdat de nieren bij kinderen de lithium sneller uitscheiden.

Kalmeringsmiddelen

Benzodiazepines of andere kalmeringsmiddelen worden afgeraden bij kinderen en jeugdigen. Uit het weinige onderzoek dat er is gedaan komen geen duidelijke effecten naar voren en de bijwerkingen kunnen fors zijn. Bij plotselinge acute angst of extreme slapeloosheid kunnen zij kortdurend gegeven worden.

Antidepressiva

Tricyclische antidepressiva worden soms voorgeschreven bij ADHD als de gangbare medicijnen hiervoor niet voorgeschreven kunnen worden. Angststoornissen en depressieve stoornissen worden soms met SSRI’s behandeld. Over SSRI’s bij depressie bij kinderen zijn recent verontrustende berichten verschenen. Bij kinderen zou er een toename van zelfmoordgedachten veroorzaakt worden door SSRI’s (gebleken uit een onderzoek met paroxetine).

De effectiviteit van verschillende antidepressiva bij depressie is in een aantal onderzoeken niet aangetoond bij kinderen. Het enige middel wat wel effectief bleek was fluoxetine. De behandeling van voorkeur blijft bij kinderen psychotherapie en andere begeleiding maar als dit onvoldoende effect heeft en de depressie is ernstig kan toch behandeld worden met SSRI’s (bij voorkeur fluoxetine).

Bij kinderen geldt in wellicht nog sterkere mate dat bijwerkingen en andere effecten bijvoorbeeld op zelfmoordgedachten zeer goed in de gaten gehouden moeten worden.

Bij angststoornissen zijn SSRI’s zeer effectief gebleken en worden ze dus ook voorgeschreven. Het ontstaan van zelfmoordgedachten is daarbij niet gerapporteerd.