Alfabetische lijst van medicijnen

Olanzapine, merknaam: Zyprexa

Groep

Antipsychotica / nieuwe antipsychotica

toepassing

Psychosen bij schizofrenie en bij bipolaire stoornis.
Voorkoming van psychosen bij schizofrenie en bij bipolaire stoornis

dosering

2,5 tot 20 mg per dag

bloedspiegel

Bepaling heeft geen zin: geen verband bloedspiegel en effect aangetoond.

werking

Blokkade dopamine- en serotoninereceptoren

werkingsduur

±30 uur

opmerkingen

Geen parkinsonachtige bijwerkingen.
Lijkt ook tot vermindering van de negatieve symptomen bij schizofrenie te leiden.
Dit middel is chemisch nauw verwant aan clozapine (Leponex). Er is een chlooratoom uit gesleuteld en mogelijk maakt dit het verschil ten opzichte van de aantasting van witte bloedlichaampjes bij sommige pati&eum;nten. Er zijn tabletten van 2,5, 5,10, 15 en 20 mg. Daarnaast is er een nieuwe toedieningsvorm ontwikkeld, de zg. "velotab" die er in 5, 10, 15 en 20 mg is.
Deze zijn zodra je ze in de mond neemt verdwenen en worden zo direct opgenomen. Héél gevoelige pati&eum;nten merken in het begin iets van Parkinsonisme, bijvoorbeeld aan het handschrift dat kriebeliger wordt. Na een tijdje merk je echter helemaal geen bijwerkingen meer, ook niet in de aanbevolen dosering bij acute psychosen (20 mg). Het geeft wel
gewichtstoename, soms zelfs echt heel veel. Dit ligt mogelijk aan een veranderde gevoeligheid voor insuline waardoor je van een normale hoeveelheid suiker toch enorm dik kunt worden. Ook kan de zin in zoetigheid toenemen.
Heel weinig suiker gebruiken is dus het advies, zeker geen kunstmatige zoetstof (aspartaam), geen "frisdranken" maar wel gezonde vruchtensappen natuurlijk.
Voor pati&eum;nten die Leponex niet verdragen leek Zyprexa de uitkomst. Toch zijn er nu al een aantal pati&eum;nten bij wie Leponex hielp en Zyprexa niet. Een echte vergelijkende studie met ook echt vergelijkbare pati&eum;ntengroepen moet nog gedaan worden.
De overstap van Leponex naar Zyprexa kan geleidelijk, het ene minderen en het andere opbouwen. 100 mg Leponex lijkt ongeveer overeen te komen met 5 mg Zyprexa. Pas op voor slapeloosheid bij stoppen met Leponex (zie aldaar en ook de tekst op de site)