Sexuele problemen

Heel veel psychiatrsiche stoornissen gaan gepaard met stoornissen in het seksuele functioneren. Het is echt onzin om te denken dat er psychiatrisch iets aan de hand kan zijn zonder dat zich dat ook op het seksuele vlak manifesteert. De aandacht wordt echter vaak van het seksuele afgeleid, bijvoorbeeld omdat iemand geen seksuele partner heeft of omdat de cultuur verbiedt om er openlijk over te spreken. Terwijl enerzijds seks door iedereen als enorm belangrijk wordt aangeprezen en de verwachtingen van seksuele relaties vaak hooggespannen zijn wordt er hopeloos veel gestunteld of stelt het allemaal zoveel niet voor.

Veel mensen blijven met vragen over seksualiteit rondlopen. Is het wel normaal, vragen zij zich af, dat ik zus of zo vaak dit of dat met mezelf of met iemand anders wil doen? Geen seks hebben wordt door de meeste mensen als een onleefbare en verwerpelijke situatie gezien. Mensen hebben over dit onderwerp vele, ook zeer uiteenlopende ideeën. Ze vinden van alles. Ze vinden dat als een meisje nee zegt dat ze dan zeker ja bedoelt, ze vinden dat zij recht hebben op seksuele bevrediging door hun partner, door een betaalde kracht of door een voorbijganger. Het een mening hierover hebben, een voorstelling van hoe het hoort te wezen, is niet voorbehouden aan mannen. Dat deze ideeën en meningen de ontwikkeling van een bevredigende relatie juist in de weg kunnen staan is minder bekend.

ePsychiater beperkt zich tot het bespreken van veel voorkomende seksuele functiestoornissen, bijwerkingen van psychiatrische medicijnen op het gebied van de seksualiteit en enkele beschouwingen over seksuele perversies, de laatste gewoon omdat die interessant zijn. Seksualiteit is een intiem en delicaat onderwerp dat in een veilige situatie aan bod kan komen. Veilig is dat een therapeut niet nieuwsgierig is, geen toespelingen maakt en zich onthoudt van aanrakingen, gebaren en andere intimiteiten. Hoewel alle gevoelens mogen bestaan zijn uitingen en gedragingen op basis van erotische en seksuele gevoelens van therapeuten voor patiënten verboden. Altijd.